Rozsiahly lesný požiar v TANAPe zlikvidovali dnes popoludní

30.04.2009 Kežmarok

Kežmarské Žľaby 30. apríla (TASR) - Rozsiahly lesný požiar, ktorý sa rozhorel v utorok 28. apríla dopoludnia v oblasti Kežmarských Žľabov sa podarilo hasičom zlikvidovať dnes popoludní.
Veliteľ zásahu, riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Poprade Ondrej Šproch odovzdal o šestnástej hodine požiarovisko Kežmarské Žľaby - Fľak zástupcom Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP). TASR o tom informoval operačný dôstojník HaZZ v Poprade Jaroslav Hudáč.
Požiar, ktorý sa rozhorel v Národnej prírodnej rezervácii Mokriny, zasiahol plochu vyše 150 hektárov a spôsobil škodu za viac ako 500.000 eur (vyše 15 mil. Sk). Oheň poškodil prirodzené zmladenie a mladé lesné porasty vo veku od päť do 40 rokov. Environmentálne škody sú ťažko vyčísliteľné. Rekonštrukcia vzácnych mokraďovitých lesných biotopov si vyžiada niekoľko desaťročí náročnej práce lesníkov.
Za posledné štyri pokalamitné roky horelo na území národného parku v správe Štátnych lesov TANAPu 23 krát. Oheň poškodil plochu takmer 300 hektárov, pričom škoda na majetku štátu sa vyšplhala na takmer 631.000 eur (19 mil. Sk). Najväčším bol požiar z 30. júla 2005, kedy oheň poškodil územie s rozlohou 233 hektárov, pričom škody prekročili 564.000 eur (17 mil. Sk)
Na likvidácii lesného požiaru v oblasti Kežmarských Žľabov sa podieľali desiatky hasičov z okolitých okresov, ale aj z Humenného a Žiliny a hasiť pomáhali taktiež dva vrtuľníky z rezortu obrany a vnútra. Najmä popradskí hasiči mali mimoriadne rušný týždeň. V nedeľu 26. apríla popoludní sa rozhorel lesný požiar v oblasti Ždiaru a zakrátko ďalší v Lopušnej doline pri Svite. O deň neskôr, v pondelok 27. apríla začal horieť lesný porast medzi obcami Kravany a Vikartovce a v utorok 28. apríla sa rozhorelo v oblasti Kežmarských Žľabov.
V súvislosti so sériou lesných požiarov v Tatrách a v podhorí rozhodol dnes Krajský lesný úrad v Prešove o zákaze využívania lesov verejnosťou, ktorý platí od 1. mája do 15. júna. Zákaz sa nevzťahuje na vyznačené turistické chodníky. Obvodný lesný úrad v Poprade v spolupráci s tamojším Okresným riaditeľstvom HaZZ v súčasne konkretizoval čas zvýšeného rizika požiarov a stanovil povinnosti aj pre vlastníkov a správcov lesov v regióne.
 

Vyberte región